EU4Business projektu

Mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini imaju potencijal da stvaraju rast i otvaraju nova radna mjesta. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj.

Za ovu svrhu, ukupno 10 miliona eura namijenjeno je putem dodjele bespovratnih sredstava.

Krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, farmeri i poduzetnici, sa posebnim naglaskom na mlade, žene i ugrožene grupe. Projekat se također bavi poboljšanjem poslovnog okruženja u BiH. Rezultati će se mjeriti novim radnim mjestima te povećanim izvozom i prodajom, kao i boljim korištenjem EU fondova.

EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Naziv projekta:Uspostavljenje proizvodnje hidrauličkih cilindara u novom proizvodnom pogonu

Lokacije na kojima se implementira projekat: Zenica

Oblast: Izvozno-orijentisani sektori

Sektor(i): Metalna i mašinska industrija

Kratak opis projekta: Termika doo će kroz ovaj projekat proširiti proizvodni asortiman uvođenjem dva nova proizvoda, jednoradnog i dvoradnog hidrauličnog cilindra. U novom proizvodno-poslovnom objektu uspostaviti ćemo novi proizvodni pogon u kojem će biti instalirana savremena proizvodna opreme (CNC mašina, pila za metal) i dva ranije nabavljena stroja (strug i glodalica). Za puštanje ovog proizvodnog pogona u rad potrebno je zaposliti šest novih radnika među kojima će biti uglavnom mladi ljudi koji mogu prihvatiti zahtjeve novih tehnologija. Nova CNC mašina će predstavljati inovaciju u našoj proizvodnoj praksi, jer će nam omogućiti značajno povećanje obima proizvodnje i vrste proizvoda i usluga. Tome će doprinijeti nova stečena znanja iz oblasti hidraulike, projektovanja i izrade novih proizvoda te B2B prodaje.